Anasayfa / Genel / Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Makat çatlağı, tıp dilinde anal fissür olarak bilinen ilk oluştuğunda ortaya çıkan şikayetlerle basur sanılan ve sık karşılaşılan bir makat hastalığıdır. Anüs kasının kenarında küçük ve cam çiziği hissiyatı veren bir yırtığın oluşması hastanın şiddetli ağrılara maruz kalmasına sebep olmaktadır. Temelde kabızlık probleminden dolayı meydana gelen anal fissürün özellikle dışkılama esnasında yaşattığı ağrılar dışkılama işlemi sonrasında da azalarak devam etmektedir.

Çoğunlukla kronik kabızlık ve dışkılama sırasındaki ıkınma ile oluşan anal fissür rahatsızlığı bunun dışında kronik ishal ve daha seyrek olarak crohn hastalığı ve diğer bağırsak hastalıklarından dolayı oluşabilmektedir. Normal şartlarda hastalığın oluşum sebepleri insanlar tarafından biliniyor olsa korunmakta bir o kadar kolaydır ancak çok bilinmediği için bir çok hasta anal fissür ile karşı karşıya kalmaktadır.

makat çatlağı belirtileri nelerdir

Anal Fissür Belirtileri Nelerdir?

Makat çatlağı hastalığı başlarda belirti göstererek ortaya çıkan bir rahatsızlık değildir. Aniden ortaya çıktığı için belirtisi yoktur ancak hastaların anal fissürü anlayabilmeleri için ortaya çıkan şikayetleri ele alabiliriz.

Anal Fissür Nasıl Anlaşılır?

Makat hastalıklarının birçoğu benzer şikayetlere neden olduğundan çoğunlukla hemoroid (basur) problemi ile karıştırılabilmektedir. Aşağıdaki sıralayacağımız şikayetler fissür hastalığını tanımanıza ve anlamanıza yardımcı olabilir.

Şiddetli Acı ve Ağrı

Anal fissürün oluşmasıyla hissedilen en önemli şikayetlerden biri hastanın dışkılama esnasında yaşadığı şiddetli acı ve ağrıdır. Fissürden dolayı orta çıkan yırtığa dışkının temas etmesi acı ve ağrının ciddi derecede artış göstermesine neden olmaktadır. Ağrı yırtığın boyutuna göre değişerek dışkılama sonrasında da azalarak devam edebilir.

Kanama

Çatlak dışkı ile temas ettiğinde görülen bir diğer şikayet kanamadır. Sızma şeklinde dışkı çevresinde yada tuvalet kağıdında görülebilir. Ancak kanamada tek başına görülüyorsa fissür anlamı taşımaz. Kanama şikayeti tek başına söz konusuysa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kaşıntı

Anüste çeşitli sebeplerle bir çok kaşıntı ortaya çıkabilir. Tek başına kaşıntı fissür olduğu anlamı taşımaz. Beraberinde ağrı ve kanamada görülüyorsa fissür olabilir.

Makat Memesi

Fissür problemi başlarda akut ilerleyen evrelerde ise kronik makat çatlağı olarak tanımlanır. Kronikleştiğinde anüste meme oluşumu da meydana gelebilir. Çoğunlukla ilk ortaya çıktığı takip eden 30-45. günlerde görülür. Meme basur ve hematom gibi rahatsızlıklarında belirtileri olduğundan sıklıkla karıştırılabilir.

Makat Çatlağı Evde Nasıl İyileşir?

Başlangıç aşamasında yani akut dönemde olan anal fissür hastalığı oluşum sebebi bilindiğinde, doğru müdahaleler ile kendiliğinden iyileşebilir. Ancak kronik vakalarda kendiliğinden yada evde uygulanacak yöntemlerle iyileşme ihtimali neredeyse imkansız denecek kadar azdır. Eğer kabızlık söz konusuysa üstte belirttiğimiz şekilde çözüm yolu aranmalı ishal vs. mevcutsa ishale karşı tedavi alınmalıdır. Sonrasında ise anuflex merhem kullanımı ve sıcak su banyosu ile akut evredeki makat çatlağı ev ortamında tedavi edilebilir.

Sıcak Su Oturma Banyosu Deneyin

Makat hastalıklarının bir çoğunda uzmanlar sıcak su oturma banyosu önermektedir. Sıcak su yaşanan şikayetlerin büyük ölçüde azalmasına ve hastanın rahatlamasına yardımcı olan bir uygulamadır. İçine oturulabilecek sıcaklıktaki bir suyu kaba, leğene veya varsa küvete doldurarak içine oturabilir ve 10-15 dakika boyunca kalabilirsiniz. Dilerseniz ferahlık vermesi açısından sıcak suyun içine papatya çayıda ekleyebilirsiniz. Bu uygulama hastanın şikayetlerinin o esnada azalmasına ve rahatlamasına büyük oranda yardımcı olmaktadır. Günlük herhangi bir sınırı yoktur, istenildiği kadar yapılabilir.

Kronik anal fissür vakaları ise botox enjeksiyonu ile 2 dakika kadar kısa bir sürede ameliyatsız şekilde tedavi edilebilmektedir. IDEA Kliniklerin tümünde proktoloji (makat hastalıkları) konusunda tecrübeli genel cerrahi uzmanlarınca makat çatlağına botox uygulanabilmektedir.

Makat Çatlağı Teşhisi Nasıl Konur?

Makat hastalıkları konusuna hakim bir genel cerrahi uzmanı yapacağı fiziksel muayene ile anal fissür teşhisini kolay bir şekilde koyabilir. Emin olmak adına anoskop muayenesi ile teşhisi kesinleştirebilir. Utanma veya doktor korkusundan dolayı doktora başvurulmadığı süre zarfı içerisinde hem hastalığınızın ilerlemesine hem de tedavisi 2-3 dakika sürecek olan bir rahatsızlığın verdiği şikayetlere günlerce katlanmak zorunda kalacağınız unutulmamalıdır. Unutmayın ki doktorunuz gün içerisinde onlarca hastanın muayenesini ve tedavisini gerçekleştirmektedir. Özellikle hastalığın meydana geldiği bölgeden dolayı utanmanız boşa zaman geçirmenize sebep olmaktadır.

Anal Fissür İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Makat çatlağı problemi için mümkünse proktoloji konusunda tecrübeli genel cerrahi uzmanı tercih etmek oldukça avantajlı olacaktır. IDEA Kliniklerin tümünde botox yöntemiyle ameliyatsız şekilde 2 dakika kadar kısa bir sürede fissür tedavisi uygulanabilmektedir. Tüm kliniklerimizde ameliyatsız yöntemlerle tedavi uygulayan proktoloji konusunda deneyimli genel cerrahi uzmanları hizmet vermektedir.

Kaynak:
Op. Dr. Seher ŞİRİN – Makat Çatlağı Nasıl Geçer
https://www.ideaklinikbakirkoy.com/makat-catlagi-belirtileri/

Op. Dr. Seher ŞİRİN – Makat Çatlağı Nasıl Anlaşılır
https://www.ideatip.net/makat-catlagi-nedir-anal-fissur-neden-olur

Yazar: Op. Dr. İbrahim KAVAK

Dokuz Eylül üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. İbrahim KAVAK 1991 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz