Anasayfa / Genel / En Avantajlı Kıl Dönmesi Tedavisi Hangisidir?

En Avantajlı Kıl Dönmesi Tedavisi Hangisidir?

Kıl dönmesi geçmişten günümüze pek çok farklı tedavi denenen bir hastalıktır. Ameliyatlı ameliyatsız tedavi seçeneklerinin olması akla en avantajlı yöntem hangisidir sorusunu getirmektedir. Bu yazımızda tedavi seçenekleri karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır. Bu sayede en avantajlı yöntem tespit edilebilir.

Tedavileri Karşılaştırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tedaviler ele alınmadan önce avantajlı yöntemin tespit edilmesi için hangi kriterlere dikkat edilmesi gerektiğinin bilinmesi faydalı olacaktır.

  • Kıl dönmesinin kesin olarak tedavi edilmesi için kılların sinüs ile birlikte çıkarılması gerekir. Aksi halde tam anlamıyla bir tedaviden söz edilemez.
  • Tedavinin en az kesi ile yapılması oldukça avantaj sağlayacaktır.
  • İyileşme süresinin kısa olması ve sürecin özel bakımlar gerektirip gerektirmemesine dikkat edilmelidir. Eğer iyileşme süreci uzun ve meşakkatli ise bu dezavantajlı bir durumdur.
  • Tekrar etme riski az olmalıdır.
  • Estetik açıdan en az iz bırakan tedavi avantajlıdır.
  • Hastane yatışı gerektirmeyen tedaviler hasta açısından daha kolay ve avantajlıdır. Hasta en kısa sürede sosyal hayatına ve iş hayatına dönebilmelidir.
  • Hastane yatışı gerektiren ameliyatlarda maliyet yükselmekte ve hastanın yüklenmesi gereken ekonomik külfet artmaktadır. Bu nedende ekonomik olan tedavinin tercih edilmesi maddi açıdan avantajlı olacaktır.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Tedavi Seçenekleri

Tedaviler ameliyatlı ve ameliyatsız tedaviler olarak iki grupta incelenmektedir. Ameliyatlı tedaviler ise klasik ve çağdaş tedaviler olarak 2 başlık altında incelenmektedir.

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi için Kullanılan Yöntemler

Ameliyatsız tedavi olarak en çok kristalize fenol, sinüsotomi ve lazer teknikleri uygulanmaktadır.

Kristalize Fenol Tedavisi

Fenol tedavisinde herhangi bir kesi uygulanmaz. Lokal anestezi uygulanarak kıl giriş delikleri genişletilir. Genişletilen deliklerden küret ve fırça yardımı ile kıllar ve kılları saran kapsül parça parça çıkartılır. Sonrasında fenol adı verilen kaya tuzu benzeri maddeler içeriye yerleştirilir. Katı halde bulunan fenol vücut ısısının etkisi ile sıva hale geçer ve kıl köklerini ve kist duvarını yakar. Bu sayede hastalığın tekrarlanması engellenir.

Bazı durumlarda ek seansa ihtiyaç duyulabilir. Seanslar yaklaşık 15 dakika civarında sürmektedir. Tedavinin başarı oranı ve tek seansın yeterli olup olmaması temizliğin doğru yapılıp yapılmaması ile doğrudan alakalıdır.

Ayrıca tedavi sonrasında genişletilen delik kapanana kadar hijyene çok dikkat edilmelidir. Aksi halde kıllar deliklerden tekrar girerek sorunun tekrar etmesine neden olur.

Sinüsotomi

Mantık olarak kristalize fenol yöntemi ile aynıdır. Tek fark kullanılan kimyasal maddedir.

Sinüsotomi tekniğinde genişletilen deliklerden kıllar ve kapsülü çıkarılır. Sonrasında gümüş nitrat kullanılarak yakılır. Bu sayede sorunun tekrar etmesi engellenir.

Ameliyat istemeyen hastalar için önerilen bir yöntemdir. Herhangi bir kesi veya dikiş uygulaması yapılmadan tedavi devam eder. Ancak iyileşme olana kadar genişletilen deliklerden akıntı olabilir. Her hastada akıntı olmaz ama olma riski vardır.

Gümüşle Kıl Dönmesi Tedavisi

Bu yöntemde kullanılan kimyasal maddenin tam adı gümüş nitrattır (nitrat de argante). Uygulanacak olan bölgede yakıcı etkisi olacak düzeyde ve yoğunlukta kullanılmaktadır. Üstte bahsettiğimiz fenol yöntemiyle benzer bir uygulamadır. Fenol yönteminden düşük riskli bir yöntem olsa da dokuyu siyaha boyabilme gibi olumsuz bir yanı vardır. Nüksetme ve başarısızlık ihtimali fenole yakındır.

Lazerle Tedavi

Lazer sağlık alanında pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bunlardan birisi de kıl dönmesi tedavisidir. Aslında mantık olarak diğer ameliyatsız tedavilerle aynıdır. Ancak lazer tedavisinde kimyasal madde kullanmak yerine lazer cihazı kullanılır.

Kıl giriş delikleri genişletilerek kıllar temizlenir. Sonrasında lazer cihazı ile deliklerden girilerek lazer ışını ile bölge yakılır. Bu sayede kalan dokular tamamen temizlenmiş olur. Delik pansuman yapılarak kendi kendine kapanmaya bırakılır.

Tedavi sonrası bakım ve riskler diğer ameliyatsız tedavilerle aynıdır. Ancak lazer tedavisi daha pratik ve az risklidir. Tıpkı kimyasal madde ile yapılan tedaviler gibi lazer tedavisinde de işlem sonrasında delikler kapanana kadar hijyene dikkat edilmelidir.

Mikro Sinüsektomi Yöntemiyle Kıl Dönmesi Tedavisi

Mikrosinüsektomi ameliyatlı kategorisinde olan bir tedavi yöntemi olsa da avantajları bakımından yukarıda bahsedilen yöntemlerin tümünden fazla tercih edilmektedir. Bu yöntemde hastalığın düzeyine göre değişiklik gösterse de ortalama 2cm kadar küçük bir kesi uygulanmaktadır. Cilt altında oluşan kıl yumağı kapsülü ile beraber bu kesiden çıkarılır, temizlendikten sonra estetik dikiş ile kapatılarak uygulamaya son verilir. Hasta merkezde kısa bir süre (10-15dakika) dinlendikten sonra okuluna, işine geri dönebilir.

Mikro Sinüsektomi Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

  • Ameliyat fobiniz söz konusuysa iyi bir çözüm olacaktır.
  • Herhangi bir tedavi öncesi hazırlığı gerektirmemektedir.
  • İyileşme başarısı yüksek, tekrar olasılığı düşüktür.
  • 6-7 dakika kadar kısa bir sürede işlem bitirilir.
  • Hastanın istirahat etmesi gerekmez.
  • Yüzüstü yatma gibi bir zorunluluk yoktur.
  • Narkoz kullanılmaz. Dolayısıyla narkozun olumsuzlukları yaşanmamaktadır.
  • Hasta tedavinin ardından okuluna, işine veya sosyal hayatına ara vermeden devam edebilir.

Yazar: Op. Dr. İbrahim KAVAK

Dokuz Eylül üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. İbrahim KAVAK 1991 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz